Įvadas. Maisto priedai. Toksinį poveikį sukeliantys metalai. Pesticidai. Nitratai. Maisto kokybė. Išvados.
|
Maistas yra vienas iš pagrindinių žmogaus egzistencijos poreikių, o jo kiekis ir kokybė lemia sveikatą. Maitas yra mitybos produktų, susidedančių iš organinių ir neorganinių medžiagų, visuma.Mityba, organizmo aprūpinimas maisto medžiagomis yra svarbus veiksnys sveikatai. Žmonijos raidoje sveikatos problemos dažniausiai kildavo dėl maisto trūkumo. Iki XVIII amžiaus žmonės daugiausiai maitinosi produktais iš grūdų. Europoje svarbiausias maisto produktas buvo rupi ruginė duona. Plintant gyvulininkystei pradėta vartoti daugiau mėsos, pieno produktų. Maisto sudėtis, gaminimo ir vartojimo būdai ilgainiui tapo tradiciniai, susiformavo nacionaliniai mitybos ypatumai. Mitybos įpročius formavo aplinkos veiksniai: klimatas, socialinė aplinka, ekonomika, kultūra. Šiuo metu maistą sudaro natūralūs ir perdirbti, kulinariškai apdoroti augaliniai ir gyvuliniai maisto produktai, dirbtinis ir sintetinis maistas.Vartojamo maisto kokybė ir kiekybė įvairiose šalyse labai skiriasi. Per 500 milijonų žmonių daugelyje neturtingų šalių kenčia dėl maisto trūkumo ir nepilnavertės mitybos. Stokojant baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų lėčiau vystosi organizmas, lėčiau auga kaulai, pakinta kaulų struktūra. Jau XIX amžiuje pastebėta, kad netinkamai maitinantis atsilieka vaikų fizinis vystymasis, o suaugusiojo organizmas yra mažiau pajėgus fiziniams krūviams, imlesnis ligoms.Mityba turi įtakos fiziniam bei protiniam darbui, nes maisto meždžiagos teikia organizmui esminius veikliuosius komponentus, be kurių neįmanoma normali organizmo veikla.Maisto produktai – įvairūs dažai, konservantai, tirštikliai, stabilizatoriai ir kitos medžiagos, vartojamos maisto produktams suteikti patrauklesnę išvaizdą, pailginti jų vartojimo trukmę, gali kelti pavojų maisto vartotojų sveikatai. Iki šiol nėra išsamių tyrimų apie maisto stabilizatorių, konservantų bei kitų medžiagų keliamą riziką. Atlikti tyrimai su gyvuliukais parodė, kad ilgalaikis tam tikrų maisto priedų vartojimas yra toksinis, kelia genotoksinę riziką. Tačiau nėra įrodyta, kad nuolatinis maisto priedų vartojimas gali didinti vėžio ir apsigimimų riziką žmonėms. Padidinto jautrumo žmonėms gali kilti alerginės reakcijos.Šiandien maisto produktai jau nebeįsivaizduojami be įvairių priedų, nes be jų ledai, saldumynai ar net kai kurie pieno produktai būtų be skonio, o parduotuvėje pirktos salotos sugestų vos po kelių valandų. Nepaisant to, kad maisto gamintojams leidžiama naudoti tik Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus priedus ir visos į maisto produktus dedamos medžiagos yra griežtai kontroliuojamos, apie konservantus bei kitokius maisto priedus sklando pačių įvairiausių gandų. ...
Literatūros šaltiniai | 4 |
---|---|
Darbo lygis | Universitetinis |
Kursas | 2 kursas |
Darbo tipas | Referatai |
Failas | Chemine maisto tarsa ir jos sukeliami sveikatos sutrikimai.doc (18.25 KB) |
Analizių etapai. Atominė absorbcinė spektrinė analizė. Fotometrų veikimo principas. Molekulinė absorbcinė spektrin...
Įvadas. Receptūra. Technologija. Organoleptinis įvertinimas. Paruošimas analizei. Maisto cheminės sudėties ir kalori...
Ląstelių sandara ir cheminė sudėtis. Organiniai polimerai ir monomerai. Išorinės ir vidinės medžiagų apykaitos d...
Žmogaus organizmo biocheminė sudėtis. Polimerai. Monomerai. Ląstelių ir subląstelių struktūrų cheminė sudėtis....
Bendra angliavandenių charakteristika, savybės. Glikolizė. Glikoneogenezė. Glikogenezė. Angliavandenių apykaitos reg...