Žiūrint energetinės vertės, baltymų, mineralinių druskų, vitaminų vertingumo, duona yra pagrindinis maisto produktas.Sunaudojant kasdien 300 g.ruginės duonos iš šviestinių miltų ir 200 g. Pyrago iš I rūšies kvietinių miltų, gaunama 37,6 % reikalingos bendros energetinės vertės, 40,6 % visų baltymų, 73 % augalinių baltymų, nepakeičiamų amino rūgščių: 36 % triptofano, 44,4 % treonino, 19,4 %metionino, 16,1 % kalcio, 51,8 % fosforo, 58,7 %geležies, 63,8 % magnio, 41 % vitamino B1, 26,8 % vitamino B2 ir t.t.
Duonoje visiškai nėra vitamino A, C, D.
Duonos prekių cheminė sudėtis ir maistinė vertė yra nevienodos ir priklauso nuo miltų rūšies, receptūros ir gaminių drėgnumo.
Pagrindinių duonos rūšių cheminė sudėtis
1 lentelė
2 lentelė
Lietuviškos duonos maistinė vertė ir sudedamosios dalys 100 g.
Kaip matome iš 1 lentelės, cheminė duonos sudėtis priklauso daugiausiai nuo miltų pavidalo ir jų rūšies. Žemesnių rūšių miltuose (šviestiniuose ir 2 – os rūšies) baltymų ir riebalų daugiau, negu aukštesnių rūšių miltuose.Todėl duona iškepta iš žemesnių rūšių miltų, turi daugiau baltymų ir riebalų.Tačiau duona iš aukštesnių rūšių miltų yra vertingesnė, nes baltą duoną žmogaus organizmas įsisavina geriau, negu duoną iš tamsių miltų.Pagerintos ir ypatingai pagerintos rūšys yra dar vertingesnės, nes į jų receptūrą įeina cukrus, riebalai ir kiti kaloringi produktai.
Be baltymų, riebalų ir angliavandenių, į duonos gaminius įeina vitaminai B1, B2, PP, taip pat mineralinės medžiagos: fosforas, kalcis ir geležis.
Duonos gaminiams naudojama žaliava skirstoma į pagrindinę (miltai, vanduo, druska, mielės) ir pagalbinę (cukrus, riebalai, kiaušiniai ir kt. )
Miltai daugiausiai naudojami ruginiai ir kvietiniai.
Geriamasis vanduo, naudojamas duonos gamybai, turi būti šiltas, kad tešla būtų 27 - 300 temperatūros (palankiausia mielėms vystytis), ir turi atitikti sanitarinius reikalavimus.
Mielės reikalingos tešlai išpurenti. Daugiausiai naudojamos presuotos mielės.Mielės, purendamos tešlą, skaldo miltų cukrų į spiritą ir angliarūgštę, kuri, plėsdamasi, kelia tešlą, daro ją akytą.Skystose mielėse, be mielių grybelių, yra pienrūgščių bakterijų, kurios miltų cukrų paverčia pieno rūgštimi. Pieno rūgštis gerai veikia fizines tešlos...
Šį darbą sudaro 3469 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!