2008 m.
Grūdai yra pagrindinios žemės ūkio produktas. Iš jų gaminami miltai, kruopos, duonos ir pyrago gaminiai, makaronų gaminiai. Naudojama pašarams, krakmolui, spiritui ir alui gaminti.
2) grikinių ( grikiai ),
3) ankštinių ( žirniai, pupulės, soja, lešiai ).
Visų varpinių kultūrų grūdo sandara yra vienoda. Grūdą sudaro šios dalys:
1) vaisinės ie sėklinės luobėlės ( sudaro 6-8 % jo svorio )
2) aleuroninis sluoksnis ( 5-9% )
3) branduolys ( endospermas ) ( 80-82% )
4) gemalas ( 3-5% )
Grūdo luobelės susideda iš ląstelienos, kurios orgabizmas nepasisavina mineralinių medžiagų. Aleuroniniame sluoksnyje yra daug baltymų, riebalų, cukraus, tačiau šios medžiagos padengtos storu ląstelienos apvalkalu, kuris sunkiai virškinamas.
Branduolys ( endospermas ) –– vertingiausia grūdo dalis. Jame daug krakmolo (78%), baltymų (13%), taip pat yra cukraus (3,5%), ląstelienos (0,1%), mineralinių medžiagų (0,5%).
Grūdo gemale yra daug baltymų (37,5), riebalų (15%), cukraus (25%), bet vertę mažina didelis riebalų kiekis, kuris, laikant grūdus, greitai genda (apkarsta). Todėl perdirbant grūdus į miltus ir kruopas, stengiamasi plėveles aleuroninį sluoksnį ir gemalą pašalinti.
Pagrindinės grūdinės kultūros
Kviečiai. Tėvynė – Sirija, Irakas, Turkija. Pagal sėjos laiką kviečiai skirstomi į žieminius ir vasarinius. Pagal botanines ypatybes – į minkštuosius ir kietuosius kviečius. Minkštųjų kviečių grūdas yra rausvos spalvos, išilgai eina gili vagutė, turi ryškią barzdelę, pusiau trapus arba miltingas. Kietųjų kviečių grūdas pailgas, briaunotas, gintarinės spalvos, trapus. Kietieji kviečiai turi daugiau baltymų negu minkštieji, todėl iš jų gaminami krupmilčiai, manų kruopos, jų pridedama į miltus, nes pagerina kokybę.
Rugiai – viena iš seniausių grūdinių kultūrų. Jie atsparūs šalčiams, nereiklūs dirvai ir klimatui. Grūdo išvaizda ir struktūra panaši į kviečio grūdą, tik branduolys mažesnis, daugiau turi luobelių ir yra pailgesnės formos. Jo spalva būna pilkai žalia ( stambesnio grūdo ), geltona, ruda. Naudojami miltų, spirito gamybai.
Tritikalė – kviečių ir rugių hibridas. Tai žieminų grudinė kultūra. Grūdas stambesnis, turtingesnis pilnaverčių lengvai virškinamų baltymų. Tritikalės miltų savybės artimos kvietinių miltų.
Miežiai sėjami kaip vasarinė kultūra....
Šį darbą sudaro 2261 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!