Įmonės, norėdamos išsilaikyti konkurencinėje rinkoje, turi gaminti ne tik aukštos kokybės produkciją, bet ir siekti, kad jos gamybos išlaidos būtų kuo mažesnės. Išlaidų mažinimas visada buvo, yra ir bus svarbi ekonominė problema, kurios tyrimams reikėtų skirti daugiau dėmesio. Ekonominėje literatūroje išlaidoms apibūdinti vartojami įvairūs apibrėžimai ir terminai, pateikiami nevienodi išlaidų klasifikavimo požymiai, jų apskaitos ir kalkuliavimo metodai ir kt. Tokią situaciją galima paaiškinti tuo, kad įmonių praktikoje susiduriama su labai įvairiomis išlaidomis, kurias neretai sunku tiksliai įvardyti, planuoti, kontroliuoti ir pan.
Maisto gamybos išlaidų struktūra skiriasi nuo kitų ūkio šakų gaminamos produkcijos savikainos. Žaliavų sąnaudos maisto gaminių savikainoje sudaro daugiau kaip 70 %. Labai svarbu išanalizuoti visus savikainos išlaidų straipsnius. Gerai atlikta analizė leidžia nustatyti tiek atskirų straipsnių, tiek ir visos savikainos mažinimo būdus.
Temos aktualumas ir naujumas. Išlaidas lemia išteklių (materialinių, darbo, finansinių) sunaudojimas gaminant produkciją. Gerai atlikta išlaidų analizė padeda priimti vadovams teisingus valdymo sprendimus. Todėl įmonių vadovams, siekiantiems pelningos ir tęstinos veiklos, visada svarbu žinoti, kiek, kokių išteklių ir kokiems tikslams jie buvo sunaudoti. Taigi išlaidos daromos konkretiems tikslams pasiekti. Išlaidų duomenys naudojami įmonės ir jos padalinių veiklos rezultatams apskaičiuoti, valdymo sprendimams priimti, veiklos kontrolei, reguliavimui ir prognozavimui, įvairiems finansiniams rodikliams apskaičiuoti ir daugeliui kitų tikslų. Tai įrodo išlaidų analizės reikšmę ir būtinumą. Beje, atlikus Šiaulių universiteto socialinių mokslų fakulteto bakalauro baigiamųjų darbų analizę, nustatyta, jog apdirbamosios maisto pramonės įmonės išlaidų analizė iki šiol nebuvo atlikta.
Darbo tikslas – įvertinti UAB „Norfos mažmena“ kulinarijos cecho patiriamas išlaidas ir pateikti rekomendacijas jų mažinimui. Siekiant įgyvendinti iškeltą tikslą, sprendžiami šie pagrindiniai uždaviniai:
• Išanalizuoti išlaidų sampratą, jų klasifikaciją bei išlaidų analizės metodus teoriniu aspektu;
• Įvertinti kulinarijos cecho gamybos išlaidų struktūrą;
• Atlikti kulinarijos cecho produkcijos savikainos analizę pagal kalkuliacinius išlaidų straipsnius;
• Išanalizuoti vieno iš produktų kritinio pelningumo tašką;
• Pagrįsti rekomendacijas kulinarijos cecho išlaidų mažinimui.
Darbo objektas – UAB „Norfos mažmena“ kulinarijos cecho patiriamos išlaidos.
Darbo dalykas...
Šį darbą sudaro 11632 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!