Sviestas – pieno produktas. Gaminamas išsukant grietinę ir atskiriant vandenį. Dažniausiai naudojamas kaip užtepas ant duonos, taip pat kepimui, pyragams, troškinimui bei padažams gaminti.
Sviesto yra gana daug tipų, besiskiriančių ongonoleptinėmis savybėmis, komponentų kiekiu, biologiniu vertingumu, paskirtimi.
4.) Atstatytas (regeneruotas) sviestas, gaminamas iš lydyto sviesto (pieno riebalų) ir pieno plazmos.
2.) Vartojami natūralūs; Įvairūs sviesto tipai našesnio kaip 72,5% riebumo (sumuštinių, vaisių, šokoladinis ir kt.,o taip pat visi universalios paskirties;
3.) Kulinariniams tikslams (kulinarinis, lydytas sviestas, pieno riebalai).
Sviestas dar gali būti skirstomas pagal cheminę sudėtį, skonį, kvapą. Sviesto asortimentas sąlyginiai gali būti suskirstytas į tris grupes:
1.) Sviestas, kurio riebumas yra 50-83,5%
Sviestas be priedų, kurio riebumas yra 61,5-82,5% Sviesto tipai: saldžios ir rūgščios grietinėlės (plazmos nuo 16% - 38,5%
Sviestas su priedais, kurio riebumas yra 52-62% Sviesto tipai: šokoladinis, vaisinis, medaus ir kt.
Sviestas specialios paskirties, kurio riebumas yra 50-82,5% Sviesto tipai: dietinis, kulinarinis, vaikų ir kt., su daliniu pieno riebalų pakeitimu.
2.) Sumažintos maistinės vertės sviestas, kurio riebumas yra 45-50% Sviesto tipai: stalo, žaliavinis ir kt.
3.) Padidinto riebumo sviestas, kurio riebumas yra 98-99,8% Sviesto tipai: lydytas sviestas, pieno riebalai.
Sviesto cheminė sudėtis
Pavadinimas
Baltymai
(g)
Riebalai
(g)
Angliavandeniai
(g)
Kaloringumas
( kkal )
Sviestas sūdytas
0,6
83,8
0,5
784
Sviestas lydytas
0,1
99,5
−
926
Sviesto komponentų cheminės savybės
Į sviesto sudėtį įeina tokie komponentai: baltymai, riebalai, angliavandeniai.
Baltymai
Baltymai yra viena iš pagrindinių gyvo organizmo sudėtinių dalių: iš jų susidaro visų žmogaus organų ir audinių ląstelės. Be to, baltymai svarbūs ir kaip energetinė medžiaga. Jie būna gyvulinės ir augalinės kilmės. Pirmųjų daugiausia yra mėsoje, žuvyje, piene, kiaušiniuose, antrųjų — duonoje, grūdiniuose produktuose, pupelėse, vaisiuose. Maisto davinyje gyvulinių baltymų turi būti ne mažiau kaip 60% viso baltymų kiekio. Visų baltymų sudėtyje yra anglies, deguonies, vandenilio, azoto, sieros. Kai kurių baltymų sudėtyje yra fosforo, jodo, geležies ir kitų cheminių elementų.
Cheminis elementas
Kiekis, proc.
Anglis
50,6 - 54,5
Deguonis
21,5 – 23,5
Vandenilis
6,5 – 7,3
Azotas
15,0 – 18,4
Siera
0,3 – 2,5
Baltymai sudaro didžiąją žmogaus sausų organizmo medžiagų dalį.
Organai, audiniai
Kiekis, proc.
Sausojo audinio masė, proc.
Raumenys
18 – 23
Apie 80
Kepenys
18 – 19
Apie 57
Plaučiai
14 – 15
Apie...
Šį darbą sudaro 1540 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!