Žaliavos (2)

Grikių kruopos. Ryžių kruopos. Miežinės kruopos. Perlinės ir skaldytos kruopos. Manų kruopos. Kvietinės šlifuotos kruopos. Avižinės kruopos. Sorų kruopos. Aižyti žirniai. Kombinuotos kruopos. Nenugriebtas pienas. Baltyminis. Vitaminizuotas. Rūgusis pienas. Grietinė. Varškė. Sūriai. Jogurtas. Grietinėlė. Sausas sūdymas. Šlapias sūdymas. Šaltas būdas. Paprastos silkės. Žuvys vytinamos. Mėsos cheminė sudėtis.
2 atsiliepimai
Apimtis
10 puslapių
Kategorija
Kulinarijos špera
Žaliavos (2) 1 puslapis
1 puslapis
Žaliavos (2) 2 puslapis
2 puslapis
Žaliavos (2) 3 puslapis
3 puslapis
Žaliavos (2) 4 puslapis
4 puslapis
Žaliavos (2) 5 puslapis
5 puslapis
Svarbu! Žemiau pateiktos nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visos kokybės darbą spustelkite parsisiųsti.

Darbo ištrauka

Grikių kruopos yra dviejų pavidalų: branduolinės ir skaldytos. Šių pavidalų garintos kruopos greitai suverda.Branduolines kruopas sudaro sveiki grikių branduoliai, išlukštenti iš apyvaisio. Jos yra kreminės arba žalsvos spalvos, miltinės konsistencijos. Branduolinės greitai suverdančios kruopos kiek tamsesnės, nes krakmolas iš dalies kleisterizuotas ir konsistencija pusstiklė. Pagal sveikų branduolių ir šiukšlių priemaišų kiekį branduolinės kruopos skirstomos į rūšis. Kruopose sveiki branduoliai sudaro 99,2-98,4%.Iš grikių kruopų verdamos birios košės ir garnyrai. Branduolinės kruopos suverda per 30-40 min. (greitai suverdančios per 15-25 min.) ir padidėja 4-5 kartus.Skaldytos kruopos yra suskaldyti grikių branduoliai. Jie susidaro gaminant branduolines kruopas. Šios kruopos būna ir greitai suverdančios.Skaldytos kruopos savo maistine verte prilygsta branduolinėms, tačiau skiriasi vartojimo savybėmis. Jos suverda greičiau (per 20 min.) negu branduolinės. Rūšimis neskirstomos.Ryžių kruopos yra 3 pavidalų: šlifuotos, poliruotos ir skaldytos.Šlifuotos kruopos- tai grūdai, nuo kurių nuvalytas apyvaisis, sėklos luobelė, gemalas ir didesnioji dalis aleurono sluoksnio. Jų paviršius šiurkštokas, padengtas dunstu (miltų dulkėmis), kartais su luobelės likučiais.Poliruotos kruopos- tai grynas ryžių endospermas. Šios kruopos gaunamos šlifuotus ryžius apdorojus poliravimo mašinomis, todėl jų paviršius lygus, blizgantis. Poliruotoms kruopoms tinkamiausi yra stikliškos konsistencijos ryžiai. Šlifuoti ir poliruoti ryžiai skirstomi į rūšis pagal sveikus branduolius ir šiukšlines priemaišas. Ryžiu branduoliai gana trapūs, greitai skyla, todėl kruopose skaldytų ryžių gali būti iki 4-13%.Skaldyti ryžiai- tai ryžių branduolių dalys, kurios sudaro 2/3 normalaus branduolio dydžio. Jie gaunami kaip šalutinis produktas, gaminant šlifuotus ir poliruotus ryžius. Šie ryžiai rūšimis neskirstomi.Ryžių kruopų, ypač pailgos formos stikliškų branduolių, kulinarinės savybės geros. Jie suverda per 20-40 min. ir padidėja 4-6 kartus. Miežinės kruopos yra dviejų tipų: perlinės ir skaldytos. Perlinės kruopos yra šlifuoti miežių branduoliai ar jų dalys, kurių paviršiuje dar likę luobelės ir aleurono sluoksnio likučių. Šlifuojant perlinės kruopos įgyja apvalią arba ovalią formą bei lygų paviršių. Perlinės kruopos gaminamos 5 numerių ir skiriasi dydžiu. 1 ir 2 numerio yra stambios ovalios, baltos ar kiek gelsvos, 3,4 ir 5 numerio- smulkesnės, apvalios, baltos su tamsesnėmis juostelėmis.Skaldytos miežinės kruopos- suskaldyti miežių grūdai be apyvaisio. Šios kruopos yra smulkesnės už perlines, ne taisyklingos formos su aštriais kampais, gelsvai pilkšvos. Skaldytų kruopų paviršiuje gali būti luobelės ir aleurono sluoksnio likučių. Pagal dydį šios kruopos būna 3 numerių: 1 numerio didžiausios, 3- mažiausios.Perlinės ir skaldytos kruopos rūšimis neskirstomos. Geros kokybės branduoliai perlinės kruopose sudaro 99,6, o skaldytuose – 99%.Perlinės kruopos suverda per 60-90 min., o skaldytos- per 40-45 min. ir padidėja 5-6 kartus. Virtos Perlinės kruopos gerai išsaugo formą. Skaldytų kruopų košė yra nebiri, rišlios konsistencijos. Kvietinės kruopos. Gaminamos iš manų ir Kvietinės šlifuotos kruopos ...

Darbo lygis Universitetinis
Kursas 2 kursas
Darbo tipas Šperos
Failas spera.doc (21.77 KB)

Kiti mokslo darbai

Grybai (2)
Grybai (2)
  • Konspektai »
  • Kulinarijos konspektas

Grybų grupės. Grybų sandara. Grybų mitybinė vertė. Grybų paslaugos. Grybai nenaudėliai. Maistinis grybų paruošim...

2 atsiliepimų
Parsisiųsti
Grūdai ir jų produktai
Grūdai ir jų produktai
  • Konspektai »
  • Kulinarijos konspektas

Grūdai. Pagrindinės grūdinės kultūros. Kruopos. Kruopų cheminė sudėtis ir maistinė vertė. Kruopų asortimentas....

2 atsiliepimų
Parsisiųsti
Maitinimo organizavimas ir aptarnavimas (2)
Maitinimo organizavimas ir aptarnavimas (2)
  • Konspektai »
  • Kulinarijos konspektas

Pobūviai. Pobūvių rūšys. Pobūvio organizavimas. Užsakymo priėmimo tvarka. Stalų formos. Pasiruošimas pobūviui....

1 atsiliepimų
Parsisiųsti
Produktų panaudojimas patiekalams
Produktų panaudojimas patiekalams
  • Konspektai »
  • Kulinarijos konspektas

Daržovių ir vaisių patiekalai. Daržovių klasifikavimas ir maistinė vertė. Gumbavaisiai. Moliūginės. Šaknia...

2 atsiliepimų
Parsisiųsti
Vynuogių vynai
Vynuogių vynai
  • Konspektai »
  • Kulinarijos konspektas

Įvadas. Vyno ištakos. Vyno gamyba. Natūralusis vynas. Putojantis vynas. Spirituotas vynas. Aromatizuotas vynas. Ką p...

1 atsiliepimų
Parsisiųsti