Miežių auginimas alaus gamybai. Dirvos paruošimas miežiams ir avižoms. Pašarinių lubinų auginimas žaliajai masei. Kukurūzų sėja ir pasėlių priežiūra. Žieminių kviečių ligos ir priemonės prieš jas kovoti. Kukurūzų žaliosios masės nuėmimo laikas.
|
7. Miežių auginimas alaus gamybaiAlaus pramonei geriausiai tinka stambūs miežių grūdai (80 proc. grūdų ne mažiau kaip 2,5 mm storio), didelio daigumo (ne mažesnio kaip 95 proc.), krakmolingi (ne mažiau kaip 60 proc. krakmolo), mažai baltymingi (ne daugiau kaip 12 proc. baltymų). Gaminant alų iš šių reikalavimų neatitinkančių grūdų, susidaro dideli nuostoliai tiek pramonei, tiek žemės ūkiui, nes sumažėja ekstrakto išeiga ir pereikvojami grūdai, kuriuos sušėrus, būtų gauta papildomų gyvulininkystės produktų. Labiausiai alaus gamybai tinka dvieiliai vasariniai miežiai. Alui skirtų miežių negalima purkšti retardantais ir herbicidais, nes nuo jų blogėja grūdų kokybė.Alui daryti skirtų miežių standarte nurodyta baltymų ribinė norma –12 proc., nes didelis baltymų ekstrakto kiekis miežiuose, sudaro salyklo perdirbimo technologinių sunkumų.11. Dirvos paruošimas miežiams ir avižomsMiežių ir avižų intensyvus auginimas priklauso nuo sėjomainos ir priešsėlių. Miežiams geriausi priešsėliai – kaupiamieji ir ankštiniai. Avižos gerai dera dobilienos atvartoje po žiemkenčių, joms tinka miežienos po kaupiamųjų.Pirmas etapas žemės dirbime – ražienų skutimas. Skutama rugpjūčio 1 – rugsėjo 15 d.. Jei prieš tai buvo auginami javai, skusti reikia 10-12 cm gyliu verstuviniais skutikais arba sėkliai suarti plūgais. Priklausomai nuo dirvos rūšies grūdų derlius didėja priemolio dirvožemiuose 7-12 proc., sunkaus priemolio – 16-17 proc., priesmėlio – 3-7 proc..Antras etapas – arimas. Dirvos ariamos 20-25 cm gyliu verstiniais plūgais. Pirmiausiai reikia suarti skustas dirvas. Daugiametėmis piktžolėmis neužterštose dirvose tinka ankstyvasis arimas, su-dygus piktžolėms – arimus reikia kultivuoti arba skusti. Arimo darbai atliekami iki spalio 15 d..Trečias etapas – priešsėjinis žemės dirbimas. Dirva pradedama ruošti pavasarį, kai normaliai pradžiūsta ir dirbama gerai trupa. Dirvų dirbimo pradžią nulemia dirvų būklė, fizinis subrendimas. Kuo sunkesnis dirvožemis, tuo atidžiau reikia parinkti dirvos ruošimo pradžią. Prie technikos padargų turi nelipti žemės ir neišversti blizgančios "dešros". Labai svarbu prieš sėją žemės neįdirbti per giliai. Sunkūs dirvožemiai kultivuojami 8-10 cm gyliu išilgai ir įstrižai lauko, vidutinio sunkumo – 6-8 cm, lengvi – 4-5 cm, kad galima būtų įterpti trąšas, sunaikinti piktžoles ir supurenti dirvą. Geriausios sąlygos sėklai ir daigui dygti, kai dirva įdirbama kiek giliau negu sėjama. Blogai suartas ir piktžolėtas dirvas būtina 2-3 kartus kultivuoti agregatu su akėčiomis, gerai suartas – 1-2 kartus. ...
Literatūros šaltiniai | 4 |
---|---|
Darbo lygis | Universitetinis |
Kursas | 1 kursas |
Darbo tipas | Namų darbai |
Failas | augalininkyste.doc (14.59 KB) |
Įvadas. Baigiamojo darbo objektas. Informacinių šaltinių apžvalga. Žemės ūkio reforma, jos vykdytojai. Asmeninio ...
Įvadas. Fitohormonai. Fitohormonų įtaka augalo ontogenezei. Sintetiniai augimo reguliatoriai. Lietuvoje vykdomų tyrim...
Įvadas. Ekologinė žemdirbystė kaip alternatyva tradicinei žemdirbystei. Ekologinės žemdirbystės samprata ir ypatu...
Įvadas. Darbo tikslas – išanalizuoti energetinių plantacinių želdinių įveisimo kaštus. Literatūros apžvalg...
Įvadas. Tikslas – taikant teorinės analizės ir interviu apklausos metodą išanalizuoti ir įvertinti kaimo plėt...