Maistas yra vienas iš pagrindinių žmogaus egzistencijos poreikių, o jo kiekis ir kokybė lemia sveikatą. Maitas yra mitybos produktų, susidedančių iš organinių ir neorganinių medžiagų, visuma.
Mityba, organizmo aprūpinimas maisto medžiagomis yra svarbus veiksnys sveikatai. Žmonijos raidoje sveikatos problemos dažniausiai kildavo dėl maisto trūkumo. Iki XVIII amžiaus žmonės daugiausiai maitinosi produktais iš grūdų. Europoje svarbiausias maisto produktas buvo rupi ruginė duona. Plintant gyvulininkystei pradėta vartoti daugiau mėsos, pieno produktų. Maisto sudėtis, gaminimo ir vartojimo būdai ilgainiui tapo tradiciniai, susiformavo nacionaliniai mitybos ypatumai. Mitybos įpročius formavo aplinkos veiksniai: klimatas, socialinė aplinka, ekonomika, kultūra. Šiuo metu maistą sudaro natūralūs ir perdirbti, kulinariškai apdoroti augaliniai ir gyvuliniai maisto produktai, dirbtinis ir sintetinis maistas.
Mityba turi įtakos fiziniam bei protiniam darbui, nes maisto meždžiagos teikia organizmui esminius veikliuosius komponentus, be kurių neįmanoma normali organizmo veikla.
Apie konservantus bei kitokius maisto priedus sklando pačių įvairiausių gandų. Maisto priedų nededama į: daugiau nei 82 proc. riebumo sviestą, juodą ruginių miltų duoną, per 25 proc. riebumo turinčią grietinę, kefyrą ir rūgpienį, medų, natūralų pieną ir varškę, šviežias daržoves, šviežią mėsą, žuvį, kiaušinius, Į maisto produktus dedami konservantai stabdo bakterijų, grybelių bei pelėsių dauginimąsi, todėl maistas ilgiau negenda. Dažniausiai vartojami konservantai yra benzoinė rūgštis, etiketėje žymima E 210, natrio benzoatas - E 211, sorbo rūgštis - E 200. Dažikliai ir kvapiosios medžiagos suteikia maisto produktams gamybos bei produktų apdorojimo procese prarastą natūralią spalvą bei kvapą arba paryškina esamą. Šiuo metu maisto gamyboje leidžiami naudoti ir yra populiariausi tokie natūralūs dažikliai, kaip paprikų ekstraktas - E 160c, burokėlių raudonasis - E 162, beta karotenas - E 160a. Tirštikliai, stabilizatoriai ir emulsikliai pakeičia maisto produktų konsistenciją. Dauguma šių medžiagų yra natūralios kilmės, kai kurios jų leidžiamos vartoti maisto produktuose, skirtuose kūdikių mitybai.
Potencialiai toksinės cheminės medžiagos, naudojamos žemės ūkio kultūrų apsaugai, gali patekti į maisto produktus. Toksiniai švinas, kadmis ir kiti metalai gali patekti...
Šį darbą sudaro 1500 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!