Pieno tankio nustatymas. Pagal pieno tankį iš dalies galima spręsti apie jo kokybę. Šis rodiklis priklauso nuo pieno sudėties bei sudėtinių dalių fizinio-koloidinio būvio. Tankio matavimas gali būti netikslus blogai išmaišius pieną. Pieno tankis priklauso ir nuo piene ištirpusių dujų bei vandens kiekio. Normalus pieno tankis – 1027 kg/ m³ iki 1030 kg./m³. Tankis yra nustatomas areometrą į pieną. Areometrui nusistovėjus, užfiksuojamas areometro skalės ir mėginio paviršiaus lietimosi taškas. Šis rodmuo yra pieno tankis. Pieno tankio nustatymui naudojami 2 mėginiai. Išmatuojama mėginių temperatūra ir imamas temperatūrų vidurkis ir taip pat dviejų areometro rodmenų vidurkis. Jei mėginio temperatūra didesnė ar mažesnė nei 20º C, pagal lentelę nustatomas tikslus pieno tankis.
Rūgštingumo nustatymas. Rūgštingumas – svarbus rodiklis charakterizuojantis pieno kokybę. Pagal šį rodiklį galima spręsti apie melžimo sanitariją, fermos būklę, pieno atšaldymo greitį bei temperatūrą, galvijų sveikatos būklę. Rūgštingumas yra nustatomas titravimo bei indikatoriniu popierėliu metodais ir matuojama pH – metru. Šiais metodais nustatomas bendras pieno rūgštingumas. Pieno rūgštingumas išreiškiamas Ternerio laipsniais arba pieno rūgšties procentais (16 – 18° T – normalus pieno rūgštingumas). Naudojant pH – metrą nustatomas aktyvusis pieno rūgštingumas. Jis parodo H jonų koncentraciją piene ir išreiškiamas pH dydžiu (pH 6,5 – 6,6 yra normalus). Skaičiuojamas NaOH, sunaudoto neutralizavimui kiekis (ml) padauginus iš koeficiento 10.
Riebalų kiekio nustatymas rūgštiniu Gerberio metodu. Sieros rūgštis sudaro pieno riebalų rutulėlių baltyminius apvalkalėlius, o izoamilo alkoholis padeda riebalams išsiskirti centrifuguojant. Riebalų tūris graduotame butirometro kaklelyje rodo tiriamo pieno riebuma masės procentais, jei analizė imama 10,77 ml – 11 g. pieno. Riebalų kiekis piene (R) masės procentais yra lygus:
R=B-A
A – riebalų stulpelio apatinės ribos duomenys, B – riebalų stulpelio viršutinės ribos duomenys.
Riebalų kiekis išreiškiamas riebalų gramais/100 g. pieno.
Laboratorinis darbas Nr. 2
Pieno produktų sudėties tyrimo metodai
Baltymų kiekio nustatymas piene modifikuotu refraktometriniu metodu. Šis metodas pagrystąs pieno riebalų pašalinimu, o po to pieno mėginio ir to paties mėginio...
Šį darbą sudaro 1545 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!