Kokybės įvertinimas - sistemingas tyrimas, atliekamas, siekiant nustatyti, kiek objektas (prekė) gali tenkinti nustatytus reikalavimus.
• objektyviuosius. Kokybė vertinama atliekant įvairius matavimus įrenginiais ir prietaisais.
• įpakavimo kokybė;
• išorinė išvaizda;
• konsistencija;
• kvapas;
• skonis ir kt.
Įvertinant maistą atliekamas vadinamas degustavimas, t.y. skonio, kvapo, spalvos, konsistencijos nustatymas. Tai atliekantis žmogus vadinamas degustatoriumi.
Organoleptiniame įvertinime naudojama balų sistema. Vertinant konkrečią prekę, įvertinami tam tikri kokybės požymiai. Gaminio standarte arba specialiuose kokybės vertinimo standartuose nurodoma:
• kuriuos kokybės požymius reikia vertinti;
• kiekvieno požymio įvertinimo maksimali (ribinė) balų suma;
• kokio dydžio baudos balai skiriami už kiekvieno požymio atitinkamus kokybės trūkumus;
• svarbiausio kokybės požymio įvertinimo minimali balų suma;
• prekės tinkamumas rinkai ir jos kokybės gradavimas pagal bendrą įvertinimo balais sumą ir svarbiausio požymio įvertinimo balais sumą.
Organoleptinis prekės kokybės vertintojas privalo turėti normaliai išvystytus juslinius organus, aukštą kvalifikaciją ir šios srities darbo patirtį.
2. Matavimų metodą. Matavimams atlikti reikalinga įranga, prietaisai, įvairios
medžiagos. Matavimai atliekami specialiuose bandymų centruose ir
laboratorijose.
Matavimų būdai:
• Fizikiniai - mechaniniai. Šiais matavimais gali būti nustatoma:
- tankumas (lyginamasis svoris). Atliekamas prietaisais - areometrais. Įvairių skysčių tankumui nustatyti naudojami skirtingų pavadinimų
areometrai: pieno - laktometrai, spirito - spiritometrai, naftos produktų -
naftometrai ir kt.
- terminės ir termoizoliacinės savybės: virimo, garavimo, stingimo, lydimosi temperatūros, laidumas šilumai;
- akustinės savybės;
- optinės savybės;
- tąsumas;
- elastingumas (deformacijos savybės);
- tvirtumas;
- elektrinės savybės (elektros laidumas, talpumas ir kt.).
• Biologiniai:
• fiziologiniai bandymai: maisto įsisavinimas, fermentų sudėtis, jų poveikis prekei ir žmogui (bandymai atliekami su gyvūnais ir paukščiais);
• mikroorganizmų sudėtis, jų kiekis, poveikis prekei ir žmogui;
• užterštumas kenkėjais (medienos, kailių, odų, vilnos, grūdų, kruopų, miltų irki).
• Cheminiai (cheminė analizė). Cheminės analizės metu gali būti nustatomi
medžiagų kiekiai:
- baltymų; - riebalų;
- angliavandenių sudėtis ir kiekiai;
- mineralinių medžiagų sudėtis ir kiekiai;
- vitaminų sudėtis ir kiekiai;
- polimerų sudėtis;
- metalų sudėtis;
- kenksmingų medžiagų kiekiai maisto ir ne maisto prekėse, jų galimas poveikis žmogui, aplinkai ir kt.
• Biocheminiai. Maisto produktų kvėpavimo intensyvumas.
• Technologiniai. Tikrinamos medžiagų technologinės savybės, pvz.: plieno...
Šį darbą sudaro 1306 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!