Šiandieninėje maisto produktų rinkoje iš gausybės pažįstamų ir visiškai naujų maisto produktų vartotojams sudėtinga atsirinkti tokius, kurie leistų organizuoti sveiką asmens ir šeimos mitybą, padėtų išvengti sveikatos sutrikimų, atsirandančių dėl netinkamų maisto produktų vartojimo. Vartotojai, pirkdami maistą atkreipia dėmesį ne tik į kainą, bet nori susipažinti ir su produktų kilme, sudėtimi, gamybai panaudotais komponentais bei maisto priedais. Pasirinkimą apspręsti turėtų ne patrauklus įpakavimas ar įtaigi reklama, o visapusiška ir teisinga informacija apie produktą, leidžianti palyginti jį su kitais maisto produktais ir išsirinkti tinkamiausią. Čia pirkėjams padės maisto produkto etiketė. Etiketėje pateikiama informacija, t.y. ženklinimas, turi būti pakankamai tiksli, teisinga, nesuklastota, lengvai suprantama, pateikiama valstybine – lietuvių kalba.
Paaiškėjus, kad produktas yra nesaugus ar netinkamos kokybės, produkto ženklinimas turi padėti gamintojui surasti, surinkti ir susigrąžinti rinkoje paskleistą produktą, atlyginti pirkėjui patirtus nuostolius.
Tai, kad vartotojams parduodamos prekės privalo būti ženklinamos, numatyta Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse, Vartotojų teisių gynimo įstatyme, Produktų saugos įstatyme, Maisto įstatyme, Genetiškai modifikuotų organizmų įstatyme.
Maisto produktų ženklinimą reglamentuoja “Lietuvos Respublikoje parduodamų daiktų (prekių) ženklinimo ir kainų nurodymo taisyklės” , Lietuvos higienos norma HN 119:2002 “Maisto produktų ženklinimas”, papildomi ženklinimo reikalavimai gali būti numatyti produktų techniniuose reglamentuose bei standartuose.
Maisto produkto pavadinimas turi atitikti Lietuvos teisės aktuose nustatytą pavadinimą, jei nėra nustatyto - naudojamas įprastinis, plačiai vartojamas pavadinimas. Jis turi būti tikslus, atskleisti produkto prigimtį, jo savitumus. Kartu su maisto produkto pavadinimu arba šalia jo pateikiama informacija apie maisto produkto pavidalą, prigimtį, fizinę būklę, įpakavimo priemones ir būdą arba ypatingą apdorojimą (susmulkintas į miltelius, išdžiovintas šaldant, greitai užšaldytas, koncentruotas, rūkytas ir pan.), nepateikus šios informacijos vartotojas gali būti suklaidintas. Gali būti naudojami prekių ženklai, firminiai pavadinimai ar išgalvoti (simboliniai) pavadinimai, tačiau ne kaip maisto produkto pavadinimas.
Sudedamųjų dalių sąrašas yra ypač svarbus vartotojui, sudarant maitinimosi racioną. Išvardijamos visos sudedamosios dalys mažėjimo tvarka pagal kiekį, sunaudotą gaminant maisto produktą. Būtina nurodyti ir gaminant panaudotus...
Šį darbą sudaro 1785 žodžiai, tikrai rasi tai, ko ieškai!
★ Klientai rekomenduoja
Šį rašto darbą rekomenduoja mūsų klientai. Ką tai reiškia?
Mūsų svetainėje pateikiama dešimtys tūkstančių skirtingų rašto darbų, kuriuos įkėlė daugybė moksleivių ir studentų su skirtingais gabumais. Būtent šis rašto darbas yra patikrintas specialistų ir rekomenduojamas kitų klientų, kurie po atsisiuntimo įvertino šį mokslo darbą teigiamai. Todėl galite būti tikri, kad šis pasirinkimas geriausias!
Norint atsisiųsti šį darbą spausk ☞ Peržiūrėti darbą mygtuką!
Mūsų mokslo darbų bazėje yra daugybė įvairių mokslo darbų, todėl tikrai atrasi sau tinkamą!
Panašūs darbai
Kiti darbai
Atsisiuntei rašto darbą ir neradai jame reikalingos informacijos? Pakeisime jį kitu nemokamai.
Pirkdamas daugiau nei vieną darbą, nuo sekančių darbų gausi 25% nuolaidą.
Išsirink norimus rašto darbus ir gauk juos akimirksniu po sėkmingo apmokėjimo!